Doelmatigheid

  

De vraag van 100 miljard

 

 

De gezondheidszorg in Nederland is van hoge kwaliteit, maar de zorgkosten stijgen hard en zijn op termijn niet meer op te brengen. Nu al geven we in Nederland per jaar bijna 100 miljard uit aan zorg, maar wordt dit geld wel doelmatig en rechtvaardig verdeeld? Dit filmpje legt je in 3 minuten uit hoe de verdeling van de zorgkosten in Nederland in elkaar zit.

Het antwoord: doelmatigheid

 

 

Hoe kunnen we de kosten verlagen en tegelijkertijd het zorgniveau handhaven of zelfs verhogen? Het antwoord is: doelmatigheid. Dat is iets anders dan bezuinigen! Het gaat juist over het zo slim mogelijk benutten van mensen en middelen. Soms kan een kleine verbetering al veel kosten besparen of de kwaliteit van zorg verbeteren. Wat de zorg nog het meeste nodig heeft, zijn nieuwe inzichten en ideeën. En daar kom jij in beeld. Als AIOS kijk je nog fris tegen de zorgpraktijk aan. Juist nu jij je nog aan het specialiseren bent, zie je dingen die anderen niet meer opvallen. Die scherpte is precies waar behoefte aan is. 

 

 

 
 

De voordelen voor jou als AIOS

 

 

Aandacht besteden aan doelmatigheid levert je als AIOS de nodige voordelen op: persoonlijke voldoening, profilering, aanzien van je collega’s en een verrijking van je CV bijvoorbeeld. Doelmatigheid wordt jouw kwaliteit. Check bij je opleider welke voordelen er voor jou nog meer gelden en bekijk vast een paar inspirerende voorbeelden. Misschien kom jij hier binnenkort wel tussen te staan!

Ondersteuning vanuit OOR ZON

 
 

Je bruist van ideeën en weet niet waar je moet beginnen? Geen nood, je mag rekenen op onze ondersteuning. We bieden trainingen en tools die je helpen om een doelmatigheidsprobleem te herkennen en een plan van aanpak op te stellen. En je kan je doelmatigheidsinitiatieven via het OOR ZON format opstellen en indienen bij cindy.noben@mumc.nl.

 

 

 

Wil je meer weten over doelmatigheid en wat OOR ZON voor je kan betekenen? Lees ons visiedocument doelmatigheid 2015-2018 door voor extra verdieping of neem direct contact op met de regio coördinator of aios ambassadeurs doelmatigheid. We horen graag van je.